BG | EN
Search
Close this search box.

Миналата седмица, на 16.02.2023 г., се проведе първата Отворена среща на Бизнес интегрити клуба, който е среда на организации и компании, които обединяват усилията си за честен и прозрачен бизнес в България. Част от клуба са Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българо-Швейцарската търговска камара, Британско-Българската бизнес асоциация, Асоциацията на Директорите за връзка с инвеститорите, Американската търговска камара, а на срещата бе официално приветстван и най-новият член – Сдружение Конфиндустрия България. Г-н Калин Славов връчи Сертификат за членство на Г-жа Мила Ненова, директор на сдужението.

Г-жа Жана Зашева, от Governance&Legal, адвокат с дългогодишен опит в корпоративното управление сподели своя повече от 10-годишен опит във Великобритания в тази сфера. Г-жа Зашева сподели различни теории за доброто управление и предложи на вниманието на аудиторията интересни примери от Обединеното кралства за компании, на които неспазването на политики за интегритет в бизнеса или тяхната липса е довело до сериозни негативни последици, както финансови, така и правни. Представи и пример за едногодишен план за Корпоративно управление наа компания, който може да бъде приложен и у нас.

Адв. Георги Тошев, председател на “Институт за развитие и управление на ресурсите” (ИРУР), който обединява асоцииран интерес на организации, които работят в сферата на енергетиката, екологията и управлението на човешките ресурси, разказа подробно за европейския регламент за разпределяне на свръхпечалбите на енергийните предприятия и липсата на активност на държавно нива за неговото приложение у нас. Даде пример за негативен лобизъм, които възпрепятства прилагането на регламента, който предвижда изземването на свръх приходите от енергийния сектор и разпределението им сред домаконсвата. Разказа как регламентът се прилага в други държави, където малкия и средния бизнес, както и гражданите са получили вече съответната финансова подкрепа.

Освен членовете на клуба, на срещата присъстваха и представители на бизнеса, финансови институции, държавна администрация и консултантски компании, които имаха възможност да задават своите въпроси на лекторите и да дискутират съвместно предложените теми.