BG | EN
Search
Close this search box.

Асоциация “Прозрачност без граници” изпрати отворено писмо до министър-председателя и до министъра на правосъдието, в което изразява възмущението си от неприемането на законодателство за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения.

Като организация, която от години работи за защитата на лицата, подаващи сигнали за нередности и като част от международната коалиция за борба с корупцията Transparency International, смятаме, че е това е безпрецедентен акт, представляващ директен отказ от въвеждане на европейско законодателство и стандарти възприети от международния бизнес.

Асоциация „Прозрачност без граници“ нееднократно апелира органите на изпълнителната и законодателна власт към по-голяма политическа воля да създадат и приложат ефективна правна рамка, която преди това широко да консултира, по такъв начин, че да могат да се постигнат значителни резултати.

Приемането на законопроектът е пряко обвързано с отпускането на европейски средства по “Националния план за възстановяване и устойчивост“ и е заложен като основна антикорупционна мярка в “Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията (2021 – 2027 г.)”, както и е част от “Механизма за върховенство на правото, чието изпълнение се следи от Европейската комисия.

Асоциация “Прозрачност без граници” настоява за бързото ново разглеждане на законопроекта в НС, възможност, която правилника дава за законопроекти, които въвеждат европейското законодателство.

Целия текст на отвореното писмо може да прочетете тук.