BG | EN
Search
Close this search box.

Процесът по присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ще насърчи реформите и ще има трансформиращата сила, от която България се нуждае”, каза служебният премиер и министър на външните работи на Република България по време на изказването си на срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри в Париж. 

Според него работата по всички приоритетни за страната политики на национално ниво и в рамките на ЕС – образование, дигитализация, зелен преход, кръгова икономика, ще дадат допълнителни гаранции и тласък за успешно финализиране и на преговорите по присъединяване към ОИСР.

В рамките на срещата в Париж премиерът разговаря с генералния секретар на организацията Матиас Корман. Той го е уверил в желанието на страната ни да премине възможно най-голям брой прегледи в комитетите на ОИСР, отбелязват още от пресцентъра на правителството. “Стремим се да изпълняваме отправените към нас препоръки“, заяви той.

Напредъкът на България в процеса по присъединяване към ОИСР ще бъде един от акцентите във форума, организиран от Асоциация „Прозрачност без граници“ на 15 май 2024 г. Глобалният доклад на ОИСР за корпоративна устойчивост за 2024 ще бъде представен от д-р Хендрик Босхамър, икономически анализатор в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Какви са международните стандарти за бизнес интегритет и кои са добрите практики в контекста на глобалната рамка на Целите на ООН за устойчиво развитие и европейската нормативна рамка за отчетност на устойчивостта. Това е темата на първия панел от програмата. 

Втората панелна дискусия ще се фокусира върху значението на новите изисквания и регулации за устойчивия инвестиционен и финансов климат. В нея ще се включат национални и международни експерти, представители на бизнеса, финансовия сектор и академичната общност.

Гост на форума е г-н Франсоа Валериан, Председател на Борда на директорите на Тransparency International. Той има дългогодишен опит в противодействието на различни форми на корупцията – незаконни финансови потоци, политическа почтеност и стратегически съдебни дела. Сред лекторите е и Кунани Рахман, специалист по Бизнес интегритет на Transparency International Secretariat. Форумът започва в 10:00 ч., на 15 май 2024 г, в СОФИЯ БАЛКАН ХОТЕЛ, зала СРЕДЕЦ.